Hempel's Paradox
Neem aan dat een wetenschapper de bewering "Alle zwanen zijn wit" wil onderzoeken. Hij gaat zoveel mogelijk zwanen bekijken, en hoe meer witten hij vindt, des te zekerder wordt hij ervan dat de bewering waar is . Elke witte zwaan die hij vindt kun je zien als een "bevestiging " van de bewering. Maar nu komt het vreemde:  ook een groene eend is een bevestiging van deze bewering!!!!!
Logisch gezien is de bewering "Alle zwanen zijn wit" namelijk volledig equivalent met "Alle niet-witte dingen zijn geen zwaan". Dus de ontdekking van een voorwerp dat deze tweede bewering bevestigt, bevestigt k de eerste!  Ook een groene eend maakt het dus waarschijnlijker dat de bewering "Alle zwanen zijn wit" waar is!
En ook een blauwe grasmaaier,  en een  rode lantaarnpaal en een.....
Dus als het buiten regent en de wetenschapper heeft geen zin erop uit te trekken om zwanen te zoeken kan hij ook thuis blijven en zijn kamer rondkijken en allemaal niet-witte dingen noteren die geen zwaan zijn!!!!!

Maar ja, het vinden van een groene eend is dus een bevestiging van de bewering "Alle zwanen zijn wit"  maar k een bevestiging van de bewering "Alle zwanen zijn blauw"!  Hoe kan n voorwerp nou de bevestiging van twee tegenstrijdige beweringen zijn?

Het kleine zoontje van de Logicus wil zijn groenten niet opeten.
De Logicus  zegt dreigend: "Als jij je groenten niet opeet, krijg jij gn toetje!"
Het zoontje eet snel alle groenten op.
Verbaasd over zoveel enthousiasme stuurt de Logicus hem daarna naar bed!