Kaarten op de kop.

De goochelaar zegt:
"Hier heb ik een kaartspel van 52 kaarten. Alle kaarten liggen met de rugzijde naar boven.
We draaien nu
20 kaarten met de beeldzijde naar boven en schudden deze 20 door de overgebleven 32 heen"

De toeschouwer mag goed schudden, en de goochelaar vervolgt:
"Pak de bovenste 20 kaarten en geef ze onder de tafel aan mij, zodat ik ze niet kan zien.
Ik ga er nu voor zorgen dat in mijn stapeltje van
20 evenveel kaarten met de beeldzijde naar boven liggen als in jouw stapeltje van 32, alhoewel ik niet weet hoeveel dat er zijn!"
En na enig gerommel onder de tafel legt de goochelaar zijn pakje van 20 op tafel en er blijken inderdaad precies evenveel kaarten met de beeldzijde naar boven in te zitten als in de stapel van 32!

UITLEG
Wat heeft de goochelaar onder de tafel gedaan? Hij heeft gewoon het hele stapeltje omgedraaid, dat is alles!
Waarom werkt deze truc?
Het is eigenlijk een nieuwe variant op het raadsel van de water en de wijn dat hier op deze website staat!

Noem de 32 kaarten met de rugzijde naar boven het "water" en de 20 kaarten met de beeldzijde naar boven de "wijn". Leg twee stapeltjes naast elkaar; een stapeltje "water"van 32 kaarten en een stapeltje "wijn"van 20 kaarten. Je mag nu willekeurig wat kaarten wisselen tussen beide stapeltjes (het schudden van de kaarten), als na afloop de stapeltjes maar weer 32 en 20 kaarten bevatten. Dan zitten er in het stapeltje van 32 kaarten nu evenveel met de beeldzijde naar boven (wijn bij het water) als er in het stapeltje van 20 met de rugzijde naar boven zitten (water bij de wijn).
Dus door het stapeltje van 20 om te draaien veranderen we alle kaarten van oriŽntatie, en zullen er dus evenveel met de beeldzijde naar boven komen als in de stapel van 32.